dilluns, 6 de juny del 2011

QUANTS INDEPENDENTISTES HI HA A CALDES?

És una altra manera de llegir els resultats electorals del 22 de maig: després que les urnes donessin majoria absoluta a Esquerra Republicana -un partit que en teoria és independentista-, quants calderins estarien a favor d'una Catalunya independent? El referent més proper per determinar quants independentistes tenim a Caldes és la Consulta per la Independència que es va fer el 28 de febrer del 2010 i en el que hi va haver 2.380 persones que van votar a favor del “Sí”. La participació va ser només del 19% però hem de pensar que qui va voler votar “Sí” ho va fer. De tota manera, és evident que una consulta impulsada des de la societat civil no té els mateixa capacitat d’arribar a la gent que unes eleccions que organitza “el estado” amb tots els seus mitjans i la seva força. Així, un any i tres mesos després, els vots “independentistes” a Caldes van ser 3.312. Mil més. Si es té en compte que ERC va obtenir més del 50% dels vots, vol dir això que si hi hagués un referèndum vinculant per a la independència, a Caldes sortiria el "Sí"?

D’entrada, i com molt bé ha dit en Bakunin en algun dels comentaris als nostres posts, la participació a les municipals a Caldes va ser d’un 53’5%, que no és cap meravella. Ignorem quina participació hi hauria en un referèndum vinculant per a la independència i tampoc sabem si s’abstindrien els mateixos. Segurament votarien molts unionistes que no voten a les municipals ni a les catalanes perquè a ells només els interessa ESPAÑA! Els hi suda quant paguen de deixalles i si gaudeixen o no d’un bon sistema de salut i educació. Ells: ESPAÑA! Però no només anirien a votar aquests. Si el dia 22 s’haguessin presentat a les eleccions les CUP, Solidaritat i/o Reagrupament, potser ERC no hagués tret tant bons resultats; però segurament la xifra de vots “independentistes” hagués estat superior a aquests 3.312. És més, quants votants de CiU o ICV tenen cor independentista? És difícil de saber...

Però hi ha una altra cosa: tots sabem que els resultats d'unes eleccions locals tenen molt a veure amb les persones i amb el feeling que cadascú té amb tal o qual candidat. Els votants donen més importància al fet que l'alcalde els arregli els sots que hi ha al tram de carrer de davant de casa que no pas a que aquest estigui més o menys a favor de la llibertat del seu país. Res a dir, només faltaria... A més, ens ha costat molt trobar referències al tema en la campanya d’ERC. En el programa electoral se cita només una vegada la paraula “independència” i és per recordar el suport que l’Ajuntament va donar a la consulta del 28F. També hi ha dos punts programàtics que es refereixen a la “llibertat nacional”: “seguir defensant l’exercici del dret a decidir de la nació catalana” i “continuar duent a terme un treball coordinat amb d’altres municipis per sensibilitzar a favor d’un referèndum per l’autodeterminació”. Amb tot, costa de creure que un unionista voti ERC per molt bé que li caigui en Solé o per molt monos que li hagi deixat els parterres que té davant de casa... De la mateixa manera que des de l'Escamot del Rat-Penat considerem que la Romano és una bellíssima persona però, ja ens perdonarà, no la votaríem ni havent-nos acabat tot l'alcohol emmagatzemat a la destil•leria que la Vallessana té a Palau.

En definitiva, que saber quants independentistes hi ha a Caldes és molt difícil i que tot aquest text anterior ha estat més aviat per fer bullir l’olla. Això sí: si ERC és realment un partit independentista –i ara que té majoria absoluta- no estaria de menys començar a treballar de veritat des del consistori per a la llibertat efectiva del nostre país. És evident que des de Caldes estant no s’hi pot fer gran cosa però, tinguem-ho clar, un poble amb majoria absoluta independentista és un poble independentista: que es noti.

Salut, estelada als balcons! i Visca el Rat-Penat!!

33 comentaris:

Joan ha dit...

Com vosaltres mateixos argumenteu relacionar unes municipals amb l'independentisme dels habitants del poble és gairebé una xorrada. Així, què? a Sant Feliu són una colla d'unionistes? I per descomptat que molts dels que han votat al Solé són unionistes, o regionalistes o qualsevol d'aquestes altres categories que considereu subhumanes. Per cert que a molts independentistes també els "suda" tot excepte Catalunya. Sembla que per vosaltres tots els nacionalistes d'un bàndol són il·lustrats i carregats de sentit comú i santedat i els altres uns troglodites. I de troglodites n'hi ha a totes les sectes de patriotes de qualsevol pàtria, com també de gent una mica més assenyada.

Per mi seria mil vegades més desitjable que es notés l'Esquerra d'ERC...

Anònim ha dit...

Si aquesta pregunta s'hagués formulat a finals del 2010 veient els resultats de les autonòmiques, segurament els independentistes estarien bastant més que decebuts. Encara penseu que l'independentisme ha revifat en mig any? Toquem de peus a terra si us plau; molta gent a votat Solé sense tenir en conte les línees polítiques del partit pel qual es presentava...

RAT-PENAT ha dit...

Joan estàs fatal... Qui ha criticat els no independentistes? Hem criticat els que només voten a les generals (que n'hi ha, i molts, i el PSC els ha patit durant molts anys en les autonòmiques) sense tenir en compte que la majoria de coses que els afecten es decideixen des dels Ajuntaments i la Generalitat. Una tileta i a dormir company...

Joan ha dit...

Teniu raó.... per dir-ho d'alguna manera, he llegit més entre línies que no el que heu escrit literalment. Demano disculpes. Però la lectura entre línies segueix sent clarísima. No volia fer cap atac pesonal, només m'ha indignat el menyspreu amb el que m'ha semblat que tractaveu als que vosaltres anomeneu unionistes. Però tampoc sóc ningú per criticar perquè jo sovint m'expreso amb menyspreu tant per uns com pels altres... Res, vaig a fer-me la tila com sàviament m'heu aconsellat...

Joan ha dit...

Edito el meu primer comentari eliminant la meva pròpia part trglodítica, perquè a la resta del text he dit alguna altre cosa que no heu comentat:

"Com vosaltres mateixos argumenteu relacionar unes municipals amb l'independentisme dels habitants del poble és gairebé una xorrada. Així, què? a Sant Feliu són una colla d'unionistes? I per descomptat que molts dels que han votat al Solé són unionistes, o regionalistes.

Per mi seria mil vegades més desitjable que es notés l'Esquerra d'ERC..."

Anònim ha dit...

Caldes ha optat, per majoria absoluta, per un partit que s'autodefineix com a independentista i d'esquerres. Si ERC no actua com a tal estarà fallant el seu electorat, independentment de que aquest sigui independentista o no.

Anònim ha dit...

Per Caldes passa el futur de l'independentisme?? "Ojalà"... i segur que s'avançarà en aquest sentit. Tot i que no oblidem que tenim una bona tropa d'espanyolets per aquí repartits que Déu vos en guard. Sort que aquests ni voten!

la titola tòtila ha dit...

No hi ha dia en que no deixi de pensar en una gran utopia, i com a tal us la comentaré i la posaré a la vostra disposició: m'encantaria que tots els partits independendistes (tant més si de dretes, d'esquerres o obliquament centrats) s'unissin i anessin a una per aconseguir una Catalunya lliure. Després ja decidiriem si volem ser d'un o altre cantó. Els espanyols estan contents quan veuen tants partits diferents (CUP, SI, Reagr., ERC, en part CIU, en part ICV, i algun que altre) i pensen "divide y vencerás", I TENEN RAÓ!!! Ja ens va passar a la Guerra Civil: que si els anarquistes per un cantó, els republicans per altre, etc. Torno a repetir la meva utopia: m'encantaria que existís només un partit CATALANISTA. Digueu-me somiatruites... "Yo he visto cosas que vosotros no creeríais...".

Joan ha dit...

Ei Rat-penats, això s'està morint... Si no parleu directament de partits polítics i no hi ha unes eleccions a l'horitzó inmediat, la cosa s'afluixa de mala manera. Ni les meves desbarrades i pixades fora de test no importen a ningú...

Disbauxat ha dit...

Crec que no es pot dubtar del compromís en l'ideari independentista d'en Jordi Solé. En els quatre últims anys ho ha demostrat en la mesura que un alcalde pot fer-ho. Recordeu quan les consultes per la independència s'ha recolzat el moviment i s'han posat a disposició els mitjans que el poble podia oferir. La implicació, tant en les actuacions com en els escrits de l'alcalde, no deixen lloc al dubte i n'estic convençut que això seguirà així.

Panzer del Rat-Penat ha dit...

Benvolgut/da titola tòtila,
Estic completament d´acord amb tu. Els independentistes d´aquest país sempre ens hem menjat el fetge els uns als altres. L´"estado español" té molta culpa, però nosaltres també som culpables del què ens passa.
I benvolgut Joan, també tens part de raó, però com no ens fotem a comentar les eleccions a president del Barri de la Sargantana, ho tenim fotut. És que no podem fer bullir l´olla ni amb els pactes post-electorals. La culpa és d´en Soleret!

Miquelet ha dit...

Estimats rat-penadictes.
Un poble independentista ho serà en el moment que la societat civil sigui proactiva i organitzada per enfilar en aquesta fita. Tot el que es vulgui delegar a les institucions i que siguin aquestes les que marquin la iniciativa, serà condemnat al fracas.
Un bon exemple de poble independentista seria "Caldes de Montbui Decideix". Un altre possible exemple seria el Centre Democràtic i Progresista, tot i que ho veig una mica més complikcat, donat que està ple de republicans que tenen com a bandera la tricolor espanyola, com es pot veure en més d'un acte que s'ha organitzat.

Anònim ha dit...

Joan, deixa de menjar alucinògens, que et fan veure massa coses entre ínies.

L'atalaiador ha dit...

Jo crec que l'independentisme triomfarà quan realment sigui un moviment transversal políticament correcte, una cosa semblant al que ha passat amb l'ecologisme, que tots els partits ho han de portar incorporat al programa si volen que se'ls escolti. No cal buscar quin partit és independentista sinó fins a quin punt ha entrat l'ideari sobiranista a cada una de les formacions polítiques. Si arribem a la massa crítica podem convocar el referèndum que el tenim guanyat.

Anònim ha dit...

Sàvies paraules Atalaiador...

joan ha dit...

Al·lucinogens els que us foteu els patriotes, pesats! Que veieu l'estelada o l'estanquera i se us fot morcillona!

Nocturn ha dit...

De debò, Joan, canvia de camell o passa't als destil·lats que no afecten tant les neurones.

joan ha dit...

Amic Nocturn. Que et passa tio, que si algu renega del patriotisme és que va passat d'alguna cosa? Ves a follar pubilles i a fer catalanets, que fan molta falta!

Joan ha dit...

Adéu siau. No tinc ganes de seguir llegint gracietes i haver-me d'esforçar a contestar-les. Certament he argumentat com un imbècil i he contestat com un troglodita, però he tingut rèpliques a la meva alçada. Tot això és una pèrdua de temps. Si algú té ganes de discutir amb mi relaxadament, que m'ho digui i tornem a començar la conversa, o quedem o li passo el mail o el que sigui. Per seguir així no val la pena.

Anònim ha dit...

Bona nit Joan. Pren-te una til.la i tapa't.

Joan ha dit...

Anònim, tens ganes de parlar d'alguna cosa a part de recomanar tiles?

Microquiropter ha dit...

La idea d’Estat-Nació és una font de problemes, aquest tipus de nacionalismes tant el català com l’espanyol han estat i segueixen sent una font de conflictes. Tinc molts amics més enllà de les terres catalanes, i no vull més fronteres, ni més exèrcits, ni més tensions,... Òbviament cal treballar per millorar les relacions econòmiques, les condicions de vida,... però ja comença a ser hora que deixem de mirar-nos el melic.... també ens cal treballar per millorar les condicions, per exemple, de les persones que viuen a la riba del sud del Mediterrani. D’altra banda, ens cal defensar la nostra cultura, però alhora és imprescindible que obrim la mirada cap les altres cultures del nostre món. Hem de ser catalans, i alhora ciutadans del món.

Anònim ha dit...

Microquiropter:
fas molt riure amb el teu discurset dels molts problemes i tensions que poguem tenir quan siguem un país-estat. Com es que els països que son estat no deixen de se-ho? au vinga! ves al sahara a demanar la seva llibertat quan alhora negues la llibertat del teu propi país.

Microquiropter ha dit...

Hola Anònim de les 9.49 h, vet aquí una mostra de forma de fer… si algú opina de forma diferent a la teva nega la llibertat del propi país. El món és divers, i el nostre país és divers. Efectivament el poble sahrauí si que pateix un veritable problema, potser que hi anem els dos.

Anònim ha dit...

Ves-hi tu. jo em quedo aquí per lluitar pel que tu faries pel Sahara.

Anònim ha dit...

Anònim de les 10:53: podries explicar en què es concreta la teva lluita? Aquí tothom lluita tú...

Anònim ha dit...

Anònim de les 10.53, la situació del poble sahrauí i la del poble català no es poden comparar de cap manera, no se perquè insisteixes a mencionar-los per defensar la independència de Catalunya.

Anònim ha dit...

Clar, és més "trendy-xupi-guai" defensar la independència del Sahara que la de Catalunya. O s´està d´acord amb tots els drets d´autodeterminació, o la incoherència no s´aguanta per enlloc.

Anònim ha dit...

El debat sobre el sahara està molt pervertit i es generalitza molt. Que el Polisario vulgui l'autodeterminació i mani molt no vol dir que el problema d'aquella gent sigui aquest. El problema d'aquella gent és que la majoria viuen exiliats a Algèria en tendes de campanya i no tenen els serveis mínims garantits. Pregunteu-li a la Haidar si vol l'autodeterminació...

Pompeu ha dit...

Està d'acord amb el Dret d'autodeterminació no vol dir necessariament ser independentista. Ara bé ser independentista implica defensar el dret d'autodeterminació. Els dos termes no són sinònims.

Anònim ha dit...

Fals, ser independentista no implica necessariament estar per la autodeterminació. Per exemple, qui vulgui impossar la independencia sense comptar amb el poble no ho es

Anònim ha dit...

En aquest país l´únic que s´ha imposat per la força de les armes, és el "estado español".

anònim de l'1:24 ha dit...

qui ha parlat d'armes ?